KWF Kankerbestrijding reikt KWO-prijzen 2010 uit.

October 12, 2010

6 mln euro voor tumorimmunologie en langetermijngevolgen kankerbehandeling

7 december 2010 - Prof.dr.ir. Floor van Leeuwen (NKI-AVL), prof.dr. Kees Melief (LUMC) en prof.dr Carl Figdor (UMC St. Radboud) ontvangen dit jaar de KWO-prijzen van KWF Kankerbestrijding. Van Leeuwen onderzoekt de late behandeleffecten na chemotherapie en bestraling voor Hodgkin-lymfoom. Melief en Figdor besteden hun KWO-prijs aan onderzoek naar mogelijkheden om het menselijk afweersysteem (immuunsysteem) te gebruiken om kanker te bestrijden. Het onderzoek biedt een breder perspectief voor alle kankerpatiënten.

KWF Kankerbestrijding introduceerde de Koningin Wilhelmina onderzoeksprijs in 2007 om toponderzoekers in staat te stellen vijf tot zes jaar multidisiplinair onderzoek te verrichten in de strijd tegen kanker. De KWO-prijs – een geldbedrag van 2 miljoen euro per laureaat - is de bekroning voor internationaal gerenommeerde wetenschappers in de oncologie die een uitmuntend onderzoeksprogramma hebben ingediend op het gebied van kankeronderzoek.

Over de 3 winnende KWO-prijzen
Van Leeuwen onderzoekt de neveneffecten van radiotherapie en chemotherapie voor Hodgkin-lymfoom. Hodgkin-lymfoom is een van de eerste vormen van kanker die al in de jaren '60 van vorige eeuw met intensieve bestraling en chemo kon worden genezen. Helaas is gebleken dat zo’n intensieve behandeling soms schade aan gezonde organen toebrengt. Met Van Leeuwens onderzoeksresultaten komt voor toekomstige kankerpatiënten ‘behandeling op maat’ in zicht: therapie met zonodig aangepaste doses straling en chemo, die kans geeft op optimale genezingskansen van Hodgkin én de minste kans op allerlei complicaties in het latere leven.

Melief en Figdor krijgen elk 2 miljoen voor hun onderzoek naar het immuunsysteem als wapen in de strijd tegen kanker. Hun KWO-programma’s focussen op de dendritische cel, die als taak heeft vreemde indringers zoals virussen en bacteriën vroeg op te merken en zo het immuunsysteem te alarmeren (tumorimmunologie). In experimentele patiëntenstudies is inmiddels aangetoond dat deze cellen de groei van een tumor een halt kunnen toeroepen. Tumorimmunologie kan in de toekomst gerichtere, minder schadelijke behandelingen opleveren om kankergezwellen op te ruimen of te voorkomen.

Home > News > KWF Kankerbestrijding reikt KWO-prijzen 2010 uit.

© 2023 Aglaia Oncology Funds | Privacy | Sitemap
Aglaia Oncology Funds