Biotech durfinvesteerder Aglaia start nieuw Oncology Fund met initieel 50 miljoen euro aan kapitaal

September 18, 2014

Bilthoven, 18 september 2014 – Durfinvesteerder Aglaia maakt de start bekend van een nieuw oncologiefonds onder de naam Aglaia Oncology Fund II.

Investeerders participeren voor € 50 miljoen. De geplande fondsomvang bedraagt € 60 - € 80 miljoen. Dit kapitaal is, evenals bij Aglaia Oncology Fund I, afkomstig van vermogende families. De groep van investeerders is nu echter uitgebreid met enkele institutionele partijen waaronder het European Investment Fund (EIF), dat een substantieel commitment is aangegaan. Ook is Aglaia één van de geselecteerde fondsen onder het Dutch Venture Initiative, een recent door het ministerie van Economische Zaken gelanceerd investeringsfonds.

Met het nieuwe fonds gaat Aglaia investeren in naar verwachting tien tot vijftien jonge biotechnologiebedrijven die baanbrekende technologieën in ontwikkeling hebben, gericht op het voorkomen en genezen van kanker.

Europa en Nederland in het bijzonder, kent op dit gebied een snel groeiend aantal veelbelovende bedrijven waarvan de technologische ontwikkeling in de vroege fase verkeert. In de markt is voor deze vroege ontwikkelingsfase echter relatief weinig durfkapitaal beschikbaar vanwege de complexiteit die met dit soort onderzoek samenhangt.

Aglaia heeft op dit terrein veel ervaring opgedaan met Oncology Fund I. De strikte focus op oncologie, hands on management en efficiënte inzet van kapitaal, in combinatie met kennis van productontwikkeling, draagt bij aan de vertaling van veelbelovend onderzoek naar klinisch en commercieel succesvolle producten.

De behoefte aan nieuwe producten in de samenleving is groot. Naar verwachting zullen in 2030 zeker 21,4 miljoen patiënten de diagnose kanker krijgen en zullen ruim 13 miljoen patiënten hieraan overlijden. De bestrijding van kanker vormt nu reeds één van de grootste en snelst groeiende markten van de farmaceutische sector.

De enorme kennisontwikkeling in de afgelopen 10 jaar over de oorzaken van kanker genereert vele nieuwe mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen. Aglaia’s rol is deze mogelijkheden te vertalen op zo’n wijze dat ze verder door de industrie kunnen worden opgepakt met als streven zo snel mogelijk middelen voor patiënten beschikbaar te hebben.

Impact Investing
Aglaia geeft met Oncology Fund II tegenwicht aan het risico dat vindingen bij gebrek aan risicokapitaal niet verder worden ontwikkeld en derhalve de kankerpatiënt niet bereiken.
Het nieuwe fonds is daarmee een voorbeeld van 'impact investing'; het combineren van financieel en maatschappelijk rendement. Dit spreekt zowel particuliere als institutionele investeerders aan.

Mark Krul, partner van Aglaia zegt:
“We hebben met ons eerste fonds aangetoond dat ons concept werkt. Dankzij het vertrouwen dat we van onze investeerders hebben gekregen, kunnen we met dit nieuwe fonds onze bijdrage aan de bestrijding van kanker substantieel uitbreiden door de opbouw van een portfolio van bedrijven die echt innovatieve geneesmiddelen voor kanker ontwikkelen.”

--- EINDE PERSBERICHT ---

Over Aglaia
Aglaia is een venture capital maatschappij, gevestigd in Bilthoven, die investeert in ondernemingen met baanbrekende therapieën gericht op het voorkomen en genezen van kanker. Aglaia heeft momenteel drie fondsen onder beheer. Aglaia onderscheidt zich in haar aanpak door de strikte focus op oncologie, commitment in de vroege fase van technologieontwikkeling, hands on management en een efficiënte inzet van kapitaal. Deze aanpak draagt bij aan de translatie van veelbelovend onderzoek naar commercieel en klinisch succesvolle producten. De investeringsfilosofie van Aglaia is een voorbeeld van 'impact investing' dat financieel en maatschappelijk rendement combineert.

Voor nadere informatie:

Aglaia Biomedical Ventures
Karl Rothweiler (partner)
Tel: +31 302296090
Mob: 06 – 53382841
E-mail: kr@aglaia-biomedical.com

SPJ Financiële & Corporate Communicatie, Amsterdam
Leon Melens
Tel: 020 - 647 81 81
Mob: 06 – 538 16 427
E-mail: lmelens@spj.nl

Home > News > Biotech durfinvesteerder Aglaia start nieuw Onc...

© 2023 Aglaia Oncology Funds | Privacy | Sitemap
Aglaia Oncology Funds